Creditele s-ar putea scumpi în primul trimestru al acestui an, după ce Banca Centrală a decis creşterea dobânzii cheie cu 0,5 la sută.
Băncile comerciale care îşi depun banii în conturile Bancii Nationale Romane vor obţine o dobândă de 8 la sută, valoare similară cu cea de la începutul anului trecut.
Astfel, Banca Centrală încearcă să scadă volumele de monedă naţională în piaţa şi numărul creditelor în lei disponibile populaţiei.
Conform unui raport al BNR publicat la sfârşitul anului trecut, creşterea spectaculoasă a creditelor de consum către populaţie este principala cauză a creşterii inflatiei. Un alt motiv a fost ritmul accelerat al creşterii salariilor, care a depăşit productivitatea muncii.
Rata anuală a inflaţiei a fost de 6,67 la sută în luna noiembrie, depăşind cu mult ţinta stabilită de BNR.
Europa prezice o dobândă de 9 la sută
Economistii citaţi de publicaţia Bloomberg susţin că decizia de astăzi a BNR este una extrem de “vigilentă”. De asemenea, nivelul inflaţiei ar putea creşte până la o valoare de şapte la sută în primele trei luni ale anului.
Aceasta ar putea duce la o creştere a dobanzii cheie până la un nivel de 9 la suta.
În timp ce Banca Centrală vede un pericol în creditele populaţiei, economiştii ING România, citaţi de Bloomberg, susţin că valoarea creditului guvernamental reprezintă încă “o ameninţare” pentru ţinta inflaţiei din acest an.
România şi-a propus o ţintă a inflaţiei de 3,8 la sută, plus minus un punct procentual, pentru acest an.
Moneda naţională s-a depreciat încontinuu, cu aproximativ 13 la suta, din luna august a anului trecut.
Scăderea leului contribuie şi ea la creşterea inflaţiei, deoarece majoritatea bunurilor din comerţ sunt din import. Astfel, serviciile şi bunurile din Romania sunt