Copiii trebuie să ştie că, indiferent de rasă, culoare sau religie, toţi oamenii trebuie să fie respectaţi şi că în fiecare se ascunde o comoară. Sursa: NorthFoto
Pe plan personal, toleranţ a constă în atitudinea de a-i acorda altuia dreptul de a se comporta şi de a gândi diferit“, afirmă psihologul Adriana Dragoş. Pentru a creşte un copil să- nătos, sociabil şi responsabil, părinţii au datoria să creeze în casă un mediu plăcut şi tolerant.
Copiii au nevoie de modele
Acasă, părinţii sunt primul model de urmat pentru copii, iar la şcoală, va fi învăţătoarea sau orice alt profesor.
„Atitudinile pe care le avem în diverse împrejurări şi reacţiile noastre nu sunt înnăscute, ci învă- ţate prin modelare. Copilul are nevoie de un model demn de urmat. Suntem tentaţi, mai ales cei mici, să preluăm din atitudinile persoanelor pentru care avem o afinitate. Nu întotdeauna copiem lucrurile bune, dimpotrivă suntem atraşi şi de aspectele negative ale modelului nostru“, spune Adriana Dragoş.
În calitate de părinte trebuie să îţi analizezi periodic comportamentul şi să îţi controlezi toanele. Nu face diferenţe faţă de cei din jur. De exemplu, mulţi părinţi le încurajează pe fete să plângă, iar pe băieţi să îşi oprească lacrimile înainte să ajungă şiroaie pe obraji. Copiii sau adolescenţii ar trebui să se descopere şi nu să se ghideze numai prin ce spun cei mari.
„În primul rând, trebuie să înveţe adulţii să fie toleranţi, şi apoi părinţii pot avea pretenţii justificate şi de la cei mici. De cele mai multe ori, părinţii greşesc la capitolul note la şcoală. Când cel mic vine acasă cu o notă proastă, măcar unul dintre părinţi se gă- seşte să îi ţină morală la nesfârşit sau chiar să îl lovească. Şi atunci, ce fel de lecţie de toleranţă îi dăm celui mic?“, se întreabă psihoterapeutul Cristiana Leviţchi.