Palatul Apor, monument istoric din Cetatea Alba Iulia, a fost restaurat de Universitatea "1 Decembrie 1918". Costul lucrarilor s-a ridicat la doua milioane de euro.
Palatul Apor este cea mai reprezentativa constructie de arhitectura civila medievala pastrata in Alba lulia. Cladirea se afla in incinta Cetatii Vauban, in apropierea Bibliotecii Bathyaneum. A fost ridicata in a doua jumatate a secolului al XVII-lea si in trecut a apartinut contelui stefan Apor, de unde si denumirea cladirii. La inceputul secolului al XVIII-lea a fost resedinta contelui de Steinville, comandantul trupelor austriece. In perioada respectiva cladirii i-au fost aduse adaugiri, constand in portaluri interioare decorate in stil baroc. Recent, dupa mai bine de zece ani, au fost incheiate lucrarile de restaurare. Palatul Apor apartine acum Universitatii "1 Decembrie 1918" si gazduieste cabinetele rectoratului si ale unor departamente importante, sali de conferinte, laboratoare de invatamant si cercetare, precum si un spatiu expozitional.
Cladirea a avut intr-o mare parte a existentei o destinatie militara. In perioada Imperiului Habsburgic palatul a fost sediul generalului comandant al garnizoanei militare de la Alba Iulia, pentru ca dupa anul 1900 sa devina sediul Kaiserlich und Koniglich Kleine Infanterie. Dupa 1918 este preluat de armata romana, devine Cazarma Cuza Voda,apoi, in 1939, sediul Legiunii de Jandarmi. Dupa anul 1945 a fost sediu CAP, apoi in anii ‘70-’80 sediul Centrului de Creatie Populara si Uniunii Artistilor Plastici, dar si al Directiei Silvice.
Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba lulia a realizat in perioada 2003-2007 ample lucrari de consolidare, conservare si restaurare a monumentului, lucrari ce au pastrat elementele originale ale constructiei si i-au asigurat functionalitatea pentru noua sa destinatie. "Restaurarea cladirii a costat