Tinerii japonezi nu pot concepe să trăiască fără telefon mobil. Sursa: AFP Photo
Tinerii japonezi au ajuns să vadă în telefoanele mobile un accesoriu indispensabil, fără de care nu mai pot concepe să trăiască.
Potrivit unui studiu publicat la sfârşitul anului trecut de autorităţi, o treime dintre elevii de şcoală primară, cu vârste între 7 şi 12 ani, utilizează celularele, în timp ce proporţia liceenilor este de 96%, relevă AFP.
Adolescenţii nu mai folosesc însă telefonul mobil doar pentru a vorbi cu prietenii sau familia. Graţie perfecţionării tehnologiei, celularele pot fi folosite de tineri pentru a citi, pentru a asculta muzică, pentru a urmări programele unor posturi de televiziune sau pentru a naviga pe internet.
Studiul a arătat că toţi tinerii japonezi accesează internetul de pe telefonul mobil. În medie, un licean petrece în medie două ore pe zi navigând pe diverse website-uri cu ajutorul celularului.
Accesoriu sau obsesie?
Fenomenul a căpătat o asemenea amploare încât specialiştii au început să fie realmente îngrijoraţi. Profesorul de sociologie Hideki Nakagawa de la Universitatea Nihon din Tokio a afirmat că telefoanele mobile au devenit „o obsesie“ pentru tineri. „Nu se simt în siguranţă fără celular, seamănă cu agenţii de vânzări care-şi uită cartea de vizită acasă“, a spus acesta.
Observaţiile profesorului par să sintetizeze perfect mărturiile tinerilor. „Viaţa mea este imposibilă fără telefon mobil. Odată, la şcoală, când mi-am dat seama că mi-am uitat telefonul mobil, m-am prefăcut bolnavă numai pentru a mă întoarce mai repede acasă să mi-l iau“, a povestit Ayumi Chiba, o tânără de 20 de ani.
„Puştii spun că cel mai important lucru pentru ei, după propria lor viaţă, este telefonul mobil“, confirmă la rândul său, Masashi Yasukawa, consilier princip