» Mai multe sate din Apuseni sunt pe cale de disparitie. Depopularea localitatilor din aceasta zona este determinata de exodul tinerilor, care cauta locuri de munca la orase. De exemplu, populatia comunei Ramet a scazut in 15 ani cu aproape 40%.
Inca doua decenii de depopulare
Un studiu realizat de Agentia de Dezvoltare Regionala Centru arata ca depopularea Apusenilor va continua si in urmatorii 20 de ani. Judetul Alba ar urma sa piarda aproape 62.000 de locuitori, adica echivalentul populatiei celui mai mare oras al judetului, municipiul Alba Iulia. Cauzele sunt aceleasi de pana acum: mentinerea unui deficit al nasterilor in raport cu numarul deceselor, slaba dezvoltare economica ce determina migratia interna si externa a populatiei.
Depopularea satelor de munte este o realitate intalnita peste tot in Romania. In Muntii Apuseni fenomenul pare, insa, mult mai vizibil decat in alte parti. Zeci de sate nu mai au nici un locuitor, in altele mai traiesc cativa batrani, care abia isi duc traiul de pe o zi pe alta. Statisticile arata ca Alba este unul dintre judetele cu cel mai mare procent de sate parasite. O analiza efectuata de Directia Regionala de Statistica Alba arata ca pe harta administrativa a judetului figureaza zece localitati care nu mai au nici un locuitor de ani de zile. De asemenea, alte aproape 30 de localitati mai au aproximativ zece locuitori, majoritatea de peste 60 de ani.
Una dintre comunele din Alba cu nivel foarte ridicat de depopulare este Ramet. Comuna mai are acum putin peste 700 de locuitori, dupa ce in 2002 avea 970 de persoane, iar in urma cu 15 ani populatia trecea binisor de 1.100 de locuitori. Comuna nu are deloc retea de apa potabila sau canalizare, fiind compusa din 13 sate raspandite pe culmile si in vaile muntilor Trascau. In comuna exista o singura scoala, unde mai invata doar 25 de copii. Cele mai p