Administratiile locale vor pierde sute de milioane sau miliarde de lei vechi, reprezentand impozitul pe tranzactii imobiliare. Primari din judetul Cluj sau din Bucuresti spun ca proiecte locale (pietruiri de strazi, canalizare sau apa) sunt in pericol si acuza Guvernul ca incalca principiile autonomiei si descentralizarii. Motivul? O modificare la Codul Fiscal stabileste ca impozitul (maxim 3% din valoarea tranzactiei imobiliare) va intra in 2008 integral la bugetul central. Anul trecut, impozitul se impartea astfel: 50% ramanea la bugetul local, 40% mergea la bugetul central, iar 10% ajungea la Agentia Nationala de Cadastru.
Cele mai afectate de aceasta masura par sa fie comunele si orasele mici, administratii sarace, pentru care orice sursa de venit conteaza. Zonele cu terenuri si case scumpe pierd si ele bani frumosi iar primarii au motive si mai puternice sa se planga. Inclusiv primarii PNL, ca Andrei Chiliman, sustin ca masura Guvernului este nedreapta. Pana la aceasta ora, reprezentantii ministerului finantelor (initiatorii ordonantei) nu au raspuns intrebarilor HotNews.ro referitoare la motivele care au stat la baza ordonantei de anul trecut.
Revolta la primariile de langa Cluj
La cativa kilometri de Cluj, pretul terenurilor a explodat, iar banii care ar fi intrat la bugetele locale sunt de ordinul sutelor de milioane. Este si cazul comunei Chinteni. Primarita Lucia Suciu (PSD) spune ca anul trecut la bugetul local au intrat 500 de milioane lei vechi din impozitul pe tranzactiile imobiliare, iar pentru 2008 astepta cel putin un miliard de lei.
“Chiar ne uitam azi dimineata peste hartii şi am constatat că pierdem enorm. Cu banii acestia mai pietruiam un drum sau reparam caminul cultural. Suntem de-a dreptul revoltati. Eu va spun, noi nu lasam lucrurile asa! Asta e descentralizare? Ne iau şi putinii bani care ne intrau sig