PD-L se afla pe primul loc in optiunile de vot ale romanilor pentru Parlamentul Romaniei, cu 36 de procente, urmat de PSD, PNL si UDMR, potrivit unui sondaj CURS realizat la sfarsitul lunii decembrie.
PD-L se claseaza astfel pe primul loc intre formatiunile politice din Romania in cursa pentru Parlamentul Romaniei, obtinand 36%, acesta fiind prima analiza sociologica, care ii include pe democrat-liberali, dupa fuziunea ce a avut loc in luna decembrie. A doua formatiune pentru care au optat respondentii este PSD si a obtinut 25%, iar cea de-a treia este PNL, cu 14%.
Peste pragul electoral de accedere in Parlament se mai afla UDMR- cu 6 procente, in timp ce PRM si PNG se pozitioneaza la limita - la 5%. Sub prag sunt mentionate de autorii sondajului - PC, cu 3% din optiuni, iar PIN si PNtCD cu cate 2 procente. Alte formatiuni ar obtine in total tot doua procente. Pentru aceeasi intrebare, realizatorii analizei sociologice precizeaza ca 41% din cei chestionati sunt nehotarati, nu ar vota sau nu raspund.
in ceea ce ii priveste pe actualii conducatori, raspunzand la o intrebare care solicita note de la 1 la 10 pentru activitate, romanii ii acorda lui Traian Basescu nota de trecere- 6,43, in timp ce primului-ministru Calin Popescu Tariceanu ii acorda 5,51, iar opozitiei- 5,38. Analiza precizeaza ca 14% din respondenti nu au oferit raspunsuri in cazul lui Tariceanu, 13% in cazul lui Basescu, iar 22% refuza sa formuleze o opinie in cazul opozitiei.
Intrebati in ce masura ii reprezinta ca cetateni ai Romaniei o serie de institutii, 19% dintre respondenti spun ca Presedintia ii reprezinta in foarte mare sau mare masura, iar 69%- in mica sau foarte mica masura, in timp ce 12% nu stiu, nu raspund. in acelasi timp, Parlamentul ii reprezinta in foarte mare masura sau mare masura pe 9% din chestionati, in foarte mica sau mica mas