Cojirea, îngălbenirea şi întinderea neuniformă sunt doar câteva neplăceri ce pot apărea când vopseaua nu este corect aplicată.
Nu de puţine ori, suprafeţ ele vopsite - fie ele de beton, metal sau cărămidă - sunt afectate în întregime sau pe porţiuni astfel încât aspectul pereţilor sau al tavanului are de suferit. Cojirea vopselei, îngălbenirea ori întinderea ei neuniform sunt doar câteva neplăceri ce pot apărea când vopseaua nu este corect aplicată sau când stratul-suport nu este bine pregătit în vederea vopsirii.
Atenţie la umezeală!
Formarea de bule de aer în stratul de vopsea şi cojirea acesteia este rezultatul unei slabe aderenţe a vopselei la stratul-suport. O astfel de problemă apare, de regulă, pe porţiuni reduse. Cauzele sunt multiple: de la aplicarea unei vopsele pe bază de ulei sau a unei vopsele alchidice peste o suprafaţă care nu este bine uscată, până la pătrunderea umezelii prin pereţii exteriori (cauză mai puţin probabilă în situaţia în care este folosită o vopsea pe bază de latex).
Dacă este vorba despre o vopsea pe bază de latex, cauza bulelor de aer o poate constitui expunerea stratului de vopsea la umiditate ridicată sau umezeală imediat după uscarea pereţilor (mai ales dacă suprafaţa de aplicare a fost prost pregătită). Soluţiile de remediere a problemei sunt relativ simple.
„Dacă băşicile de vopsea nu afectează structura stratului-suport, ci doar stratul de vopsea, acestea se pot înlătura prin cojire, cu ajutorul unui şpaclu. Apoi suprafaţa afectată poate fi şmirgheluită, după care se aplică un strat fin de vopsea acrilică lavabilă“, explică meşterul zugrav Tudor Neculai. Dacă este afectat stratul-suport, trebuie înlăturată cauza apariţiei umezelii. Se reface gletul şi se aplică din nou un strat de vopsea. Înainte de aplicarea vopselei, este necesară amorsarea suprafeţei respective