Viceguvernatorul BNR, Eugen Dijmărescu, afirmă că deprecierea din acest an poate fi considerată un astfel de atac. Sursa: Rompres
Deprecierea leului la începutulacestui an ar putea fi consideratăun atac speculativ,având în vedere că tranzacţiilede pe piaţa interbancară sunt mult maimari decât operaţiunile cu clientela, adeclarat, ieri, la Viena, viceguvernatorulBăncii Naţionale a României, Eugen Dijmărescu. „Probabil că astfel de atacuriapar în perioade în care există slăbiciuni,iar în ultimul timp au fost mai multedate negative. Tranzacţiile interbancarede pe piaţa valutară mult mai mari decâtcele în reacţia cu clienţii ar putea duce şila concluzia că este un atac speculativ“, aafirmat Dijmărescu, informează Mediafax.
Potrivit viceguvernatorului, bancacentrală va continua să scoată din piaţăsurplusul de lichidităţi şi speră că va fiajutată în acest proces de MinisterulEconomiei şi Finanţelor.Cursul de schimb a sărit în prima zi aacestei săptămâni de pragul de 3,7 leipentru un euro. Ieri, leul a câştigat puţinteren în faţa monedei europene.
BancaNaţională a României (BNR) a anunţatastăzi un curs de referinţă de 3,6978 leipentru un euro, în scădere cu 1,28 banimai puţin decât luni. Ultimele cotaţii aleleului de pe piaţa interbancară ale leuluiau fost peste 3,7 unităţi pentru un euro.
Economie vulnerabilă
Economia românească este maivulnerabilă decât cea din alte ţări în cursde dezvoltare, iar una dintre cauze estenivelul ridicat al deficitului de contcurent, potrivit lui Hans Timmer, economistprincipal, şeful echipei care studiazătendinţele globale din cadrulBăncii Mondiale (BM). „Vedem o seriede semnale de alarmă pe partea demacroeconomie. Într-o perioadă scurtăde timp, deficitul de cont curent s-adeteriorat semnificativ“, a declaratTimmer ieri, în timpul prezentăriiraportului „Perspective economiceglobal