Schimburile valutare au scăzut la jumătate comparativ cu acum câteva luni. Sursa: Sorin Antonescu
Expectativă. Aceasta esteatitudinea adoptată deromâni în faţa fluctuaţiilor puternice ale cursuluivalutar, care se traduc într-unnumăr extrem de redus de tranzacţii, după cum apreciază angajaţii caselor de schimb valutar.
Cursul de schimb anunţat deBanca Naţională a României a fostşi ieri peste 3,7 lei pentru un euro,mai sus decât marţi. Depreciereamonedei îi ţine pe români departede tranzacţii cu principalele valute,euro şi dolar. Ieri la amiază, caselede schimb din centrul Bucureştiului erau goale, situaţie maidegrabă excepţională în vară, cândun euro era cu circa 15% mai ieftindecât astăzi. Pe străzile lăturalnicesau în cartierele mai mici ale Capitalei,existau şi case de schimbvalutar care nu au înregistrat niciotranzacţie până la prânz.
„Încă din decembrie înregistrăm un număr foarte redus detranzacţii“, explică angajata uneicase de schimb valutar. „Decembrietrecut a fost cea mai proastălună de câţiva ani încoace, darnici ianuarie nu arată mai bine.Ce-i drept, şi numărul de sucursalebancare a crescut, iarclienţii preferă să schimbeacolo“, spune ea.
Cumpără doar dacă arde
Cei care se încumetă să cumpereacum euro sunt fie din categoriaspeculatorilor, care mizeazăpe continuarea tendinţei de întărire a monedei europene, fie dintrecei care au nevoie urgentă devalută - îşi plătesc ratele bancaresau chiriile în moneda europeană.„Plătesc chiria la spaţiul comercialpe care îl deţin în euro, la cursul lazi. Sunt nevoit să schimb niştebani. În urmă cu două luni, cândeuro era la 3,4 lei, mi se părea preascump pentru tranzacţii cu sumemai mari. Acum regret“, spune unclient al unei case valutare.
Pe de altă parte, românii careau ceva economii în valută preferăsă întârzie momentul vânzării,încurajaţi de dec