SUA par condamnate sa piarda titlul de piata financiara dominanta, in favoarea Europei, datorita cresterii rapide a pietelor de pe batranul continent, informeaza publicatia financiara britanica „Financial Times”, citand un studiu in acest domeniu.
Este posibil ca schimbarea, in topul marimii ca piata financiara, sa se fi petrecut deja, pentru ca pietele americane sunt intoarse pe dos de efectele crizei creditelor ipotecare cu risc ridicat, iar diferenta intre marimile celor doua piete era foarte mica inainte de declansarea acesteia, se arata in raportul intocmit de McKinsey Global, institutul care a efectuat studiul.
„Diferentele dintre cresterile de pe cele doua piete sunt atat de mari incat este foarte probabil ca Europa sa fi depasit deja SUA”, a spus Diana Farrell, autoarea raportului. Institutul a calculat marimea pietei financiare europene punand laolalta mai multe piete financiare de pe batranul continent.
O schimbare similara este posibila in curand si in Asia, deoarece piata financiara chineza, aflata in plina expansiune, o va depasi pe cea japoneza, ce stagneaza in acest moment. China este, de asemenea, datorita excedentului comercial, cel mai mare exportator de capital al momentului.
Noua ordine ce este pe cale sa se instaleze pe pietele financiare mondiale este urmarita cu interes de marii investitori ai lumii, care si-ar putea concentra pe viitor privirea si investitiile pe Europa si China, se arata in studiu.
In Europa, pietelor financiare le-a fost dat un impuls important odata cu introducerea monedei unice, euro, in 1999. In Asia, motorul cresterii il constituie resursele naturale uriase.
EvZ SUA par condamnate sa piarda titlul de piata financiara dominanta, in favoarea Europei, datorita cresterii rapide a pietelor de pe batranul continent, informeaza publicatia financiara britanica „F