Vechile „caiete de impresii“, născute la început de secol XX, la Şcoala de Fete, şi-au pierdut din farmec odată cu „etalarea“ lor pe internet.
1 /.
Născute la Şcoala de Fete, / Impresiile în caiete / Au devenit desuete. / Blogul şi messul / le-au furat succesul.
„Dacă nu sunt indiscretă, când aţi apărut pe Planetă?“ Era una dintre primele şi cele mai inocente întrebări scrise în caietul dictando de 60 de file picurate cu ceară, arse pe margini şi „ştampilate“ cu ruj. „Caietul de impresii“ completat pe băncile Şcolii de Fete, prima dată, la început de secol XX, simplificat şi botezat „Oracol“ în comunism, s-a urcat astăzi pe net, dar şi-a pierdut farmecul.
Forme palide se mai păstrează încorsetate în caiete tipizate, cu Harry Potter pe copertă, lipsite însă de „Cum doreşte căprioara / Apă rece de izvor / Aşa îţi doresc eu ţie / Mult succes în viitor“. Oracolul nu se mai completează în timpul orei de religie, pe sub bancă, ci acasă, între două sesiuni de messenger şi una de YouTube. Iar întrebările „Ce surprize de gume colecţionezi?“ sau „Vă plac serile cu lună?“ nu mai sunt o prioritate. Importante sunt ID-ul de mess şi avatarul preferat.
„Adolescenţii nu mai au nici timp, nici chef să facă şi să completeze oracole. Nici nu mai există pudoarea de la început de secol, când trebuia să mergi pe ocolite ca să vezi cine te place. Acum mergi ţintit: ceri ID-ul, îi spui că-ţi place, ieşiţi la Mac“, spune scriitorul Cezar Paul Bădescu, care şi-a făcut lucrările de licenţă şi de master pe tema caietelor de amintiri.
„Cu îngăduinţa ta, pagina mea“
În 1975, Lefterica Varlam era în anul doi de liceu, se pregătea de examenul de treaptă. Atunci a dat la completat „Caietul de impresii“. „STOP. Cu îngă- duinţa ta, pagina mea“ - aşa era marcată fiecare foaie din caietul cu trandafiri presaţi şi cântăreţ