Neplăcerile pot fi cauzate atât de unele greşeli de montaj, cât şi de defecte de fabricaţie a materialelor. Sursa: EVZ Foto
Schimbarea caloriferelor vechi, din fontă, cu unele noi, mai performante, este o operaţiune des întâlnită în ansamblul lucrărilor de renovare a unui apartament. Cei mai mulţi proprietari preferă să le înlocuiască pe cele existente, dată fiind vechimea lor - uneori de peste 30 de ani - şi de aici uzura lor fizică şi morală.
Nu de puţine ori este necesară şi schimbarea întregii instalaţii de încălzire dintr-un apartament. Presupunând că instalaţia centrală a blocului funcţionează în parametri normali, problemele care pot să apară ulterior pot fi cauzate atât de unele greşeli de montaj, cât şi de defecte de fabricaţie a materialelor.
„Scurgerile de apă din conducte pot fi provocate de executarea defectuoasă a îmbinărilor cu filet, cu flanşe sau cu sudură, de îngheţarea apei în conducte la întreruperea încălzirii pe timp de iarnă sau în cazul caloriferelor mai vechi, de accentuarea fenomenului de coroziune“, explică inginerul Mihai Stoicescu, de la firma Instacor.
Atenţie la îmbinări!
O altă problemă care poate apărea în cazul instalaţiilor de încălzire o constituie neetanşeitatea îmbinărilor cu filet sau folosirea unor fitinguri cu fisuri ori tăierea prea adâncă a filetului. Aceste probleme se produc din cauza execuţiei necorespunzătoare a îmbinărilor, la refacerea instalaţiei de încălzire. Uneori, circulaţia apei prin conducte este blocată din cauza formării sacilor de aer, caz în care caloriferele nu se vor încălzi eficient. De asemenea, înfundarea conductelor afectează buna funcţionare a instalaţiei de încălzire.
Şi în cazul corpurilor de încălzire sunt posibile defecţiuni. „Scurgerile de apă sunt cauzate, în general, de strângerea necorespunzătoare a niplurilor dintr