Francezul Lazare Ponticelli, ultimul supravieţuitor al conflagraţiei de la începutul secolului trecut, nu-şi doreşte atenţia presei sau onoruri naţionale. Sursa: AP
Povestea ultimului veteranfrancez supravieţuitor alPrimului Război Mondial,Lazare Ponticelli, a suscitat,săptămâna aceasta, interesul preseifranceze, care a evidenţiat că eroii dealtădată au preferat să-şi trăiască viaţaîn anonimat. Lazare Ponticelli, în vârstăde 110 ani, a ajuns în centrul atenţieidupă ce, duminică, un veteran alPrimului Război Mondial, de aceeaşietate, s-a stins din viaţă, relevă AFP.Odată cu decesul lui Louis deCazenave, născut în octombrie 1897, cudouă luni înaintea lui Ponticelli, acestadin urmă a devenit ultimul supravieţuitor cunoscut al conflagraţiei dinperioada 1914-1918.
Veteranul nu pare însă impresionatde statutul său şi nici măcar nu-şidoreşte o înmormântare cu funeraliinaţionale. „Primii soldaţi francezicăzuţi pe front au dreptul la aceleaşionoruri ca şi mine, care sunt ultimul“,a chibzuit Lazare Ponticelli.
Biografia unui luptător
Lazare Ponticelli locuieşte acum laKremlin-Bicetre, în apropiere de Paris,şi este mândru de viaţa lui. S-a născutpe 7 decembrie 1897, într-un cătun dinapropiere de Bettola (nordul Italiei), iarla 9 ani şi jumătate a vrut să scape demizerie şi a plecat de unul singur spreFranţa. În 1914, la 16 ani, a intrat înLegiunea Străină, iar în 1915, a luptatpentru armata franceză împotrivaaustriecilor. A fost lăsat la vatră în1916, iar în 1921 a înfiinţat, alături de ceidoi fraţi ai săi, o întreprindere care seocupa de montarea şi întreţinereahornurilor de uzină. Societatea „FraţiiPonticelli“ există şi astăzi, numărând2.000 de salariaţi.
Toată viaţa sa însă, Lazare Ponticelli,a considerat că are de îndeplinito sarcină pe care i-a dat-o un camaradde arme. „Dacă mor, să te gândeşti lamine“, i-a spus