După ce l-a interpretat pe Hamlet la „Bulandra“, actorul îl întruchipează pe Eduard al III-lea, tot de Shakespeare, la Naţional.
1 /.
Recent atribuită lui William Shakespeare, „Eduard al IIIlea“ este pentru prima dată reprezentată, în această seară, pe o scenă din România, de la ora 18.30, la Sala Mare a Teatrului Naţional. Producţia este grandioasă, concepută de regizorul Alexandru Tocilescu cu o echipă de peste 30 de actori, cu o scenografie care poartă semnătura nonconformistului Dragoş Buhagiar.
În rolul titular, Ion Caramitru revine pe această scenă după 44 de ani de la debutul său artistic, din 1964, când a jucat aici în spectacolele „Să nu te joci cu dragostea“ şi „Eminescu“. Cu Shakespeare în viziunea regizorului Alexandru Tocilescu, Caramitru s-a mai întâlnit în „Hamlet“, care a avut premiera în 1985 şi s-a jucat, ani de-a rândul, cu casa închisă la Teatrul „Bulandra“. Ion Caramitru a devenit directorul Teatrului Naţional de aproape trei ani.
Cavalerismul de altădată
„Eduard al III-lea“ este o dramă puternică, cu conflicte intense, cu personaje care-şi asumă valorile de onoare şi cavalerism. „Este un personaj uşor atipic între toate personajele lui Shakespeare, cu treceri de la forţă la momente de poezie profundă, un personaj ezoteric care apare şi dispare într-o nebuloasă“, explică Caramitru.
„Am vrut neapărat să aduc în circuitul public un text în care problema onoarei şi a moralei să fie foarte puternice, ca să mai trezim puţin conştiinţele noastre“, subliniază regizorul Alexandru Tocilescu.
Dragoste în vreme de război
Actriţa Crina Mureşan, în rolul Contesei de Salisbury, spune că este implicată într-o poveste de dragoste în vreme de război. „E povestea unei confruntări între cele două sexe, o situaţie de conflict şi de tensiune. Noi putem presupune că ea ţi