După modelul celorlalte state membre UE, marile magazine din România vor introduce, într-o primă fază, pungi din plastic contra cost şi vor răsplăti reutilizarea acestora. Hipermarketurile se pregătesc deja să scoată din circulaţie pungile oferite gratuit clienţilor. Termenul impus de autorităţi expiră la vară. Sursa: ReutersSursa: Reuters
1 /.
Ministrul mediului, Attilla Korodi, va propune o lege prin care pungile din plastic nebiodegradabile, disponibile gratis la comercianţi, să fie taxate „drastic“ pentru a-i determina pe vânzători să folosească ambalaje alternative din materiale biodegradabile.
Marile reţele de comerţ - Carrefour, Real Hipermarket, Auchan, Cora, Mega Image - sunt în prezent principalii furnizori de pungi din plastic gratuite de pe piaţa românească. După modelul lor, şi magazinele de cartier au început să pună la dispoziţia clienţilor pungi din plastic gratuite.
Cum se întâmpla la ei
Pas cu pas. Aşa au trecut clien- ţii din Franţa, Spania şi Ungaria ai Auchan de la pungi din plastic gratuite la pungi reutilizabile contra cost, scopul companiei fiind, într-o primă etapă, eliminarea obişnuinţei clientului cu gratuitatea pungilor.
„Măsura a fost introdusă progresiv, la câteva case din magazin - care erau marcate drept «case verzi» şi îndemnau cumpărătorii să renunţe la pungile gratuite -, şi a fost însoţită de o campanie de sensibilizare a clienţilor la problemele mediului. Clienţilor li se propun alte tipuri de sacoşe, fie din plastic, fie din textil, pe care le pot cumpăra şi reutiliza, prima etapă fiind reducerea numărului de pungi gratuite, apoi treptat eliminarea completă a acestora. Tot mai mulţi clienţi încep să prefere casele verzi, însă este nevoie de o perioadă de adaptare“, explică Mariana Drăgan, directorul de comunicare al Auchan România.
Răsplată pentru