Oraşul Cleveland, din statul american Ohio, a devenit simbolul crizei imobiliare americane. Sursa: AFP Photo
Zeci de mii de locuitori ai acestui oraş, unul dintre cele mai sărace din Statele Unite, au rămas pe drumuri după ce au intrat în incapacitate de a rambursa creditele accesate, scrie agenţia de presă AFP. Fost oraş industrial, Cleveland mai are acum doar 450.000 de locuitori, de la aproape un milion - cât număra în urmă cu câteva decenii, efect al delocalizării companiilor şi disponibilizării angajaţilor.
Oraşul din Ohio a devenit emblema crizei, într-o ţară în care 2,1 milioane de persoane au intrat în incapacitate de plată a creditelor contractate în urmă cu un an şi au rămas pe drumuri. Aici, preţul locuinţelor a scăzut cu 10% anul trecut, iar 70.000 de persoane şi-au pierdut casele în 2007, faţă de 120 în urmă cu şase ani.
Aproape 30% din populaţie trăieşte sub pragul de sărăcie - stabilit de guvern la venituri de 20.000 de dolari pe an pentru o familie de patru persoane. „Acest model de împrumut, cu o rată iniţială a dobânzii redusă, pentru a atrage clienţii, şi care se dublează sau chiar triplează pe parcurs, este total nepotrivită pentru persoane cu locuri de muncă nesigure. Dar băncilor nu le-a păsat“, spune Frank Jackson, primarul oraşului.
Speculatorii n-au ratat şansa de a se îmbogăţi
În paralel, o nouă afacere prinde „aripi“: americanii expulzaţi din casele lor din cauza incapacităţii plăţii creditelor îşi răscumpără casele de la speculatori, care le-au cumpărat de la bănci, în urmă cu câteva luni, la preţuri de mizerie. Georgina Wilborn, o pensionară în vârstă de 70 de ani, şi fiica sa, Ola, femeie de serviciu într-o fabrică, au acceptat să plătească o rată lunară de 400 de dolari timp de 15 ani, pentru a-şi recupera casa de la marginea oraşului Cleveland.
Casa cu două