Ben Bernanke, guvernatorul băncii centrale americane, a adus un suflu democratic în şedinţele care decid politica monetară. Sursa: AFP Photo
Când a fost nominalizat, în 2005, de George Bush, preşedintele SUA, în funcţia de şef al băncii centrale americane, Ben Bernanke era cunoscut ca unul dintre cei mai buni academicieni din lume, specialist al marii crize economice, relatează Times Online.
O mişcare foarte potrivită, s-ar putea spune, dacă ne gândim că recesiunea imobiliară şi criza creditelor ameninţă să propulseze economia americană în una dintre cele mai dificile perioade din anii ’30 încoace. În calitate de academician, Bernanke a acuzat Fed că a înrăutăţit situaţia prin măsurile pe care le-a luat în timpul marii recesiuni.
Predecesorul său, Alan Greenspan, acţiona repede, din instinct, şi solicita unanimitate în rândul colegilor cu care stabilea modificarea dobânzii. Spre deosebire de el, Ben Bernanke este un academician ambiţios. Una dintre puţinele asemănări dintre fostul şi actualul şef al Rezervei federale este că ambii cântă la saxofon. Dar ce ştim despre al doilea cel mai puternic om din lume? Dincolo de barba sa gri, cât de multe înţelegem despre cum gândeşte Ben Bernanke, cel care intenţionează să reducă dobânzile din cea mai mare economie a lumii cu o treime într-o singură săptămână?
Un guvernator politicos
Bernanke, un evreu republican în vârstă de 54 de ani, s-a născut la Dillion, în Carolina de Sud, iar tatăl său era proprietarul unei farmacii. Şeful băncii centrale americane s-a remarcat faţă de predecesorii săi prin faptul că prezidează Comitetul de politică monetară al Fed într-un stil colegial, ascultând politicos ce au de spus colegii.
Astfel, şedinţele seamănă mai degrabă cu o întrunire universitară. Ben Bernanke şi-a dorit dintotdeauna să fie un academician: a fost