Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a schimbat perspectiva calificativului României de la „stabil“ la „negativ“.
Una dintre principalele cauze este creşterea deficitului de cont curent. Fitch a menţinut însă ratingul de ţară la „A minus“, ceea ce semnifică un stat cu risc scăzut pentru investitori, chiar dacă este vulnerabil la schimbările economice.
Calificativul pentru datoriile pe termen lung în valută a fost reconfirmat la „BBB“ (risc redus de neplată), iar cel pentru datoriile în lei la „BBB plus“. Alături de ţara noastră, Fitch a revizuit în scădere perspectiva calificativului altor trei state din regiune: Bulgaria, Estonia şi Lituania. Potrivit lui Edward Parker, şeful diviziei care se ocupă de statele emergente din cadrul Fitch, deficitele de cont curent din statele baltice, Bulgaria şi România au atins niveluri „disproporţionat de ridicate“ şi sunt greu de finanţat în contextul crizei internaţionale a creditelor.
„Perspectiva negativă reflectă creşterea riscurilor privind o încetinire abruptă a afluxurilor de capital, precum şi ajustările macroeconomice costisitoare“, se arată în comunicatul Fitch.
Leul nu va suferi
Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, nu se arată deloc surprins de revizuirea perspectivei calificativului României. Reprezentantul BNR consideră că această decizie nu va pune nicio presiune suplimentară asupra leului, informează Reuters. Pe de altă parte, companiile străine care au afaceri în România se arată foarte sceptice faţă de cum le vor evolua activităţile din ţara noastră.
Potrivit unui barometru realizat de firma de consultanţă KPMG, reprezentanţii companiilor internaţionale din România au mai puţină încredere, comparativ cu 2007, că vor avea o situaţie financiară mai bună. Astfel, numai 40% dintre societăţile străine se aşteaptă, pentru p