Hrăniţi-vă bine dimineaţa, nu mâncaţi dulciuri pe stomacul gol, mestecaţi încet mâncarea şi spălaţi-vă pe dinţi după fiecare masă. Sursa: Hepta
Nu este chiar atât de greu să vă menţineţi greutatea, dacă ştiţi reguli de bază din nutriţie. Medicul Alina Jiletcovici vă învaţă să mâncaţi puţin, să mestecaţi bine, să fiţi cumpătaţi şi să asociaţi corect alimentele, precum şi alte trucuri pe care doar nutriţioniştii le ştiu. Fibrele „uşoare“ din dovlecei şi din banane sunt, de exemplu, un excelent antidot contra foamei.
1. Mâncaţi consistent la micul dejun
Dacă mâncaţi bine la micul dejun şi luaţi celelalte mese regulat, veţi menţine hormonii care provoacă foame în limite normale. „Cei care nu se hrănesc dimineaţa îşi dereglează mecanismele foamei. Vor mânca mai mult spre seară şi chiar noaptea şi se vor îngrăşa“, avertizează medicul Alina Jiletcovici, diabetolog şi nutriţionist la Cabinetul „Moşilor“ din Bucureşti.
2. Mestecaţi bine
Atunci când mâncaţi încet şi mestecaţi bine, se instalează mai uşor senzaţia de saţietate. Creierului îi ia ceva timp să realizeze că stomacul este plin, de aceea este important să mâncaţi încet.
3. Umpleţi stomacul cu fibre
Mâncărurile nerafinate, în special cele bogate în fibre, acţionează asupra hormonilor care creeează senzaţia de foame şi o înlătură. Avantajul fibrelor este că aduc repede senzaţia de saţietate şi nu îngraşă. „Vă recomand în special legumele. Ele «destind» stomacul şi satură repede“, completează medicul Alina Jiletcovici. Dacă sunteţi mai sensibili şi aveţi probleme cu intestinele, orientaţi-vă către legumele şi fructele care conţin fibre mai fine. „Cei care au afecţiuni ale colonului sau cu stomacul pot consuma, de exemplu, dovlecei şi banane. Sunt mai uşor de tolerat“, explică medicul nutriţionist.
4. Spălaţi-vă pe di