Sistemul energetic naţional are în componenţă toate centralele electrice (hidro şi termocentrale), care sunt racordate între ele prin intermediul liniilor de înaltă tensiune şi formează reţeaua naţională de energie electrică. Siguranţă pentru oameni şi aparate electrice
Sistemul energetic naţional are în componenţă toate centralele electrice (hidro şi termocentrale), care sunt racordate între ele prin intermediul liniilor de înaltă tensiune şi formează reţeaua naţională de energie electrică. Transportul se face la o tensiune cât mai mare, pentru a avea un curent cât mai mic şi deci pierderi reduse pe linie. În fiecare oraş sau mare consumator de energie electrică (uzină, combinat) se află o staţie de transformare care coboară tensiunea la valori mici, astfel încât aceasta să poată fi folosită de consumatorii proprii (locuinţe, iluminat stradal, tramvaie, troleibuze, hale industriale etc.).
Racordarea la reţea
În mod normal, fiecare dintre aceşti consumatori poate fi cuplat sau decuplat de la reţea individual, în funcţie de necesităţi. De asemenea, funcţionarea sau oprirea unuia sau altuia dintre consumatori nu trebuie să influenţeze funcţionarea celorlalţi. Această regulă este valabilă şi în cadrul sistemului energetic naţional.
Totodată, este foarte important ca în cazul în care unul dintre consumatori se defectează, acest lucru să nu afecteze în nici un fel funcţionarea normală a celorlalţi. Conectarea sau deconectarea, dorită de operator sau forţată (în caz de avarie), se face prin intermediul tablourilor de alimentare şi protecţie.
În cele ce urmează ne vom referi doar la locuinţe. Pentru casa noastră, elementele de protecţie sunt siguranţele. Din această cauză tablourile de alimentare se mai cunosc şi sub denumirea de tablouri de siguranţe. În genere, o casă se alimentează fie de la un post de transformare indi