Armele cu bile de cauciuc, care sunt periculoase, dar - potrivit legislaţiei româneşti - sunt neletale, se pot procura în baza unei simple notificări de la poliţie. În celelalte state
Armele cu bile de cauciuc, care sunt periculoase, dar - potrivit legislaţiei româneşti - sunt neletale, se pot procura în baza unei simple notificări de la poliţie.
În celelalte state membre UE, acestea sunt considerate letale şi sunt supuse autorizării, după cum ne-a declarat Niculae Marinescu, şeful Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice din cadrul IGPR. Poliţia Română încearcă, încă de anul trecut, să modifice Legea armelor, dar proiectul de modificare şi completare a acesteia se află încă la Ministerul de Interne.
La sfârşitul anului trecut, în România erau înregistraţi 42.535 deţinători de arme neletale, cu 8.268 mai mulţi decât cei înregistraţi în 2006. Aproximativ 14.150 dintre deţinători sunt din Bucureşti. O persoană poate avea însă mai multe arme neletale, pe care le poate achiziţiona în baza buletinului şi a unei notificări eliberate de poliţie.
Interzise în Uniunea Europeană
"Dacă pentru permisele eliberate pentru arme letale creşterea este de 13 la sută, numărul certificatelor de deţinător de arme neletale eliberate în 2007 a crescut cu 1.042 la sută faţă de anul precedent. Adică de la 1.272 de certificate eliberate în 2006, s-a ajuns, în 2007, la nu mai puţin de 14.522 de certificate eliberate. Anul trecut s-au înregistrat, la nivel naţional, 77 de cazuri în care s-au folosit fără drept arme cu bile de cauciuc şi cu aer comprimat, numărul acestora fiind aproape de două ori mai mare decât cel din 2006.
Cu toate acestea, România rămâne în continuare singurul stat din Uniunea Europeană care permite comercializarea armelor cu bile de cauciuc doar în baza unei notificări", a subliniat comisarul-şef, adăugând c