Majoritatea analiştilor cred că provincia secesionistă îşi trăieşte ultima săptămână între graniţele Serbiei Premierul Hashim Thaci mizează pe sprijinul a circa 100 de state, decise să recunoască independenţa Kosovo. Ziua mult aşteptată de kosovari ar putea fi, după cele mai multe surse politice, 17 februarie.
"O sută de ţări ne-au confirmat, până în prezent, că sunt gata să recunoască independenţa Kosovo. Vom beneficia de o vastă şi puternică recunoaştere internaţională", i-a asigurat Thaci pe kosovari, după ultima întâlnire avută cu Joachim Rücker, administratorul ONU.
Premierul nu a precizat însă care sunt cele o sută de ţări şi nici nu a oferit vreun indiciu asupra datei proclamării independenţei. Potrivit mass -media kosovară, parlamentul provinciei ar trebui să se reunească în următorul weekend, iar declaraţia de independenţă să fie adoptată duminică, 17 februarie, susţin cele mai multe surse interne şi internaţionale, scrie Reuters.
Agenţia citată aminteşte că independenţa Kosovo, populată majoritar de albanezi, este sprijinită de Statele Unite şi majoritatea ţărilor Uniunii Europene. Excepţie de la regulă face Rusia, care a blocat până acum adoptarea unei rezoluţii asupra independenţei, în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite.
Belgradul s-a resemnat
Şi la Belgrad se aşteaptă ca declararea independenţei să aibă loc în această săptămână. "Se adună din ce în ce mai multe informaţii, potrivit cărora Thaci va proclama, ilegal, independenţa unilaterală a Kosovo în 17 februarie", a declarat Slobodan Samardzic, ministrul sârb însărcinat cu dosarul Kosovo. Uniunea Europeană, care urmează să înlocuiască supervizarea ONU în provincie, va decide, în cursul reuniunii miniştrilor de externe din 18 februarie, trimiterea forţei de poliţie şi a misiunii judiciare.
Diplomatul olandez Peter Feith va deveni, astfel, "reprezenta