Timişorenii, braşovenii şi târgmureşenii află în timp real ce noxe inhalează atunci când ies în oraş.
Agenţiile pentru protecţia mediului din cele trei judeţe au montat panouri electronice care prezintă în timp real rezultatele monitorizării calităţii aerului. Este vorba despre un proiect mai mare al Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile prin care s-au amplasat 117 staţii în 37 dintre judeţele ţării.
Poluare peste 100%
Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş a montat un panou chiar lângă Catedrală, la intrarea în Parcul Poporului. Potrivit Nicoletei Table, de la APM Timiş (APMT), panoul, de şase metri pătraţi, este legat la cele cinci staţii de măsurare a calităţii aerului existente în oraş. „Momentan valorile exprimate sunt în faza de testare, nu sunt validate, dar în perioada următoare va fi instituit un sistem de validare la nivel naţional“, a mai adăugat reprezentanta APMT.
Cele mai recente măsurători anunţate de APM Timiş, din decembrie, arată că în 22 dintre cele 24 de probe prelevate s-au înregistrat depăşiri, în unele cazuri apropiate de dublul valorii-limită admise. La fel, reprezentanţii APMT au descoperit că oraşul este suprapoluat sonor, absolut toate măsurătorile efectuate relevând depăşiri substanţiale ale limitei admise.
Potrivit specialistului în igiena mediului din cadrul ASPT, dr. Ioan Bratan, noxele prezente în aer cauzează boli severe. „Praful cauzează alergii, rinite, traheite, bronşite, dar şi enfizem pulmonar şi în final cancer pulmonar. Restul noxelor, ca bioxidul de sulf sau de azot, sunt extrem de iritante pentru mucoase şi căile respiratorii“, ne-a declarat Bratan.
Inaugurare cu ştaif la Mureş
La Braşov, amplasarea aparaturii a început de anul trecut, însă sistemul a devenit funcţional de câteva zile. Acesta preia date despre gradul de poluar