În România, vinurile din Lumea Nouă (într-o accepţiune mai largă) sunt puţin cunoscute. În alte ţări, însă, băuturile din America, Australia, Africa de Sud sau Chile au luat locul celor europene. Acum au ajuns şi la noi. Să vedem ce va urma…
În România, vinurile din Lumea Nouă (într-o accepţiune mai largă) sunt puţin cunoscute. În alte ţări, însă, băuturile din America, Australia, Africa de Sud sau Chile au luat locul celor europene. Acum au ajuns şi la noi. Să vedem ce va urma…
Vinurile Lumii Noi cuceresc pas cu pas Europa. În ultimii ani, vinurile din America, Australia, Africa de Sud sau Chile s-au impus pe piaţa internaţională, reuşind să scoată de pe raft licori produse în ţări cu tradiţie în domeniu. Cum reuşesc aceste vinuri să se impună, atât în concursurile de specialitate, cât şi pe piaţă, ne-a explicat winemaker-ul australian Justin Morley.
Legislaţie
“La noi, legislaţia este mai permisivă decât în Europa. Spre exemplu, dacă avem un an secetos, în care recolta de struguri este afectată, producţia de vinuri nu are de suferit. Asta fiindcă producătorii pot folosi struguri dintr-o podgorie pentru fabricarea vinului din altă parte a ţării. Astfel, noi le oferim clienţilor noştri cel mai bun vin posibil dintr-un anumit an, la acelaşi preţ”, ne-a mărturisit australianul. Practic, producţia de vin nu este afectată de variaţiile climatice. Au fost cazuri în care capriciile vremii au distrus podgorii întregi. În astfel de situaţii, butaşii salvaţi au fost plantaţi în alte regiuni. Noua recoltă de struguri a fost, într-o mică măsură, diferită de cea veche din cauza schimbării solului. Astfel de întâmplări au contribuit la producerea unor tipuri noi de vinuri şi, evident, la dezvoltarea industriei.
Marketing
Importantă este şi promovarea vinurilor. “În Australia, sistemul de marketin