Şapte judeţe din România - Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi şi Constanţa - şi nouă districte din Bulgaria au şansa să absoarbă, în următorii şase ani, 262 de milioane de euro.
Acesta este bugetul programului de cooperare teritorială transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013. Programul a fost lansat oficial, ieri, la Călăraşi.
Bani de la UE
Din aceşti bani, 217,8 milioane de euro provin din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, restul de peste 44 de milioane de euro urmând să fie acoperit din cofinanţarea naţională a celor două ţări.
Aceste sume sunt puse la bătaie pentru autorităţile locale din zona de frontieră româno-bulgară, ONG-uri şi firme pentru proiecte care să îmbunătăţească condiţiile de viaţă pentru locuitorii ambelor maluri ale Dunării. Acestea pot fi proiecte de transport, mediu şi dezvoltare socială şi economică.
Se vor mai da bani pentru introducerea reţelelor informatice comune ale administraţiilor locale din cele două ţări, pentru camerele de comerţ, înfiinţarea de centre de afaceri, culturale, reabilitarea zonelor turistice.
Numai împreună
Consolidarea şi împădurirea malurilor Dunării, alimentarea cu apă a localităţilor, proiecte de management al apelor şi pentru acordarea ajutorului de urgenţă în caz de poluare a Mării Negre sunt de asemenea vizate.
Condiţia pentru accesarea banilor este participarea unui partener român şi unul bulgar. Programul este gestionat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, iar secretariatul tehnic comun, unde vor fi depuse proiectele începând cu lunile aprilie-mai, are sediul la Călăraşi.
Potrivit lui Laszlo Borbely, ministrul dezvoltării, după ce programul de cooperare teritorială transfrontalieră România- Bulgaria a primit, în decembrie, aprobarea Comisiei