Ruşii au semnat acorduri importante cu Iran şi Kârgâzstan
Grecia solicită să fie inclusă în South Stream
Colosul energetic rus a marcat, zilele acestea, o serie de victorii care vin să îi completeze planurile de a deveni cel dintâi producător şi exportator de resurse energetice pe plan mondial. Cel mai important pas a fost făcut marţi seara, când delegaţia rusă a reuşit să convingă Iranul să permită intrarea Gazpromului în cel mai mare proiect energetic iranian: South Pars (respectiv cel mai mare zăcământ gazifer din lume). La proiect îşi anunţaseră iniţial participarea francezii de la Total, însă din cauza problemelor de ordin financiar, iranienii au anunţat că vor exploata zăcământul împreună cu ruşii. Potrivit AFP, anunţul a fost făcut de ministrul iranian al Petrolului, Gholam Hossein Nozari.
Acordul, deşi controversat pe plan internaţional (Iranul este supus sancţiunilor), convine, bineînţeles, ambelor părţi: Iranul (care deţine locul doi pe plan mondial la resursele de gaze) nu are infrastructura şi mijloacele financiare pentru a exploata zăcămintele, în timp ce Rusia are aceste mijloace şi se poate folosi de ele pentru a extrage gaze naturale pe care să le vândă apoi mai scump. În plus, unele studii arată că Rusia (primul producător de gaz natural din lume), la ritmul în care exportă, ar mai avea gaze naturale în propriile zăcăminte doar pentru încă şapte ani. Studiile, menţionate de Kommersant, ar explica de ce Kremlinul îi obligă pe consumatorii ruşi să reducă consumul de gaze în favoarea celui de cărbune.
Presa rusă vorbeşte de acest acord important ca fiind un rod al discuţiilor politice purtate anul trecut cu cele mai importante deţinătoare de resurse privind formarea unui OPEC al gazelor – care ar regrupa Rusia, Iran, Algeria, Qatar şi Venezuela. Discuţiile au continuat de anul trecut, iar întâlnirea de acum trei zile dintre Vlad