Busuiocul trebuie tuns de trei ori până-n toamnă, rozmarinul nu are voie afară, iarna, iar menta - plantată în ghiveci. Sursa: Cezar Comănescu
1 /.
Acum este perioada propice pentru a obţine ceaiurile care te feresc de răceli. Aşa că du-te în supermarketuri sau în plafare şi procură-ţi seminţe pentru ceaiuri. Poţi să-ţi cumperi busuioc, mentă, melisă, salvie, levănţică, rozmarin.
Nu uita să iei şi pământ de la florărie, vase/jardiniere/lădiţe şi o stropitoare. Cu puţin noroc, s-ar putea să ai cana de sănătate asigurată. Pentru a asigura drenajul apei, vei găuri fundul vasului sau al jardinierei (în cazul lădiţei nu mai este nevoie pentru că există spaţiul liber de la îmbinarea, alăturarea scândurilor din care este alcătuită) şi apoi vei aşeza pământul. Împrăştie apoi cât mai uniform seminţele pe toată suprafaţa şi acoperă-le cu un strat subţire de pământ. Udă cu stropitoarea.
După 10-14 zile trebuie să înceapă să apară noile plante. Dacă sunt prea dese, trebuie să le mai răreşti (vei scoate câteva şi le vei replanta în alte ghivece). Dacă eşti mai comod, poţi încerca să semeni direct în grădină, dar doar prin aprilie, când a trecut pericolul îngheţurilor târzii.
Busuiocul.Are nevoie de apă până se dezvoltă tufa. Îl poţi tunde de circa trei ori până în toamnă, când va muri. Se poate întâmpla să apară în anul următor singur, din seminţele care s-au scuturat. Lăstarii recoltaţi pentru obţinerea ceaiului îi vei usca în locuri aerisite şi umbrite. Ceaiul este ideal pentru prevenirea răcelilor şi pentru constipaţie. Busuiocul se mai poate folosi şi în sosurile fripturilor, în cosmetică şi, dacă îl aşezi între rufe, acestea vor mirosi a proaspăt.
Menta.Atenţie mare că tinde să-ţi invadeze grădina! Ideal este să o ai plantată într-un ghiveci. Este o plantă perenă - odată obţinută, o să o ai toată viaţa. M