Peştele este unul dintre cele mai importante alimente pentru sănătatea omului. El are gust şi consistenţă şi este un furnizor foarte important de proteine şi elemente nutritive esenţiale. Peştele se poate consuma proaspăt, dar şi congelat. Încercăm să venim în ajutorul dumneavoastră cu câteva sfaturi pe care ar fi bine să le urmaţi când vă pregătiţi să preparaţi peştele, indiferent de reţeta aleasă.
Peştele este unul dintre cele mai importante alimente pentru sănătatea omului. El are gust şi consistenţă şi este un furnizor foarte important de proteine şi elemente nutritive esenţiale. Peştele se poate consuma proaspăt, dar şi congelat. Încercăm să venim în ajutorul dumneavoastră cu câteva sfaturi pe care ar fi bine să le urmaţi când vă pregătiţi să preparaţi peştele, indiferent de reţeta aleasă.
Prelucrarea peştelui
Prepararea peştelui se face în funcţie de starea acestuia: proaspăt, congelat sau sărat şi de specificul preparatului care urmează a se pregăti. Cel proaspăt se curăţă de solzi, lamele, se eviscerează, i se detaşează capul şi se spală bine cu apă rece, apoi se taie în bucăţi. Atenţie! Fiind un aliment uşor alterabil, după ce a fost porţionat, se păstrează la frigider cel mult 8 ore! Dacă peştele este prea mare, atunci este bine ca, mai întâi, să fie opărit, o jumătate de minut, deoarece în felul acesta solzii se vor desprinde mai uşor. Dacă este congelat, se pune în apă rece aproximativ trei ore (în funcţie de mărimea acestuia); pentru a reduce timpul de decongelare, se poate prepara o soluţie dintr-un litru de apă, 200 g sare şi 50 ml oţet. Peştele sărat se spală bine în apă rece, de câteva ori, apoi se poate lăsa la desărat într-un vas cu apă rece, aproximativ 30 de minute.
Somon în sos
Ingrediente: o bucată de somon, sare, piper, făină, 250 ml ulei, doi morcovi, un pătrunj