» seful Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Constanta, Iancu sapera, spune ca in acest an nu vor fi culturi compromise.
» Pe unele sole sunt asteptate chiar si productii de 6.000 de kilograme la hectar.
Agricultura constanteana isi revine dupa 2007, unul dintre anii cei mai grei pentru acest domeniu din ultimele decenii. Potrivit directorului Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Constanta, Iancu sapera, producatorii agricoli au reusit sa infiinteze, in toamna anului trecut, peste 270.000 de hectare de paioase. "Fiind infiintate in epoca optima, ele au o stare de vegetatie foarte buna, un sistem radicular si o inradacinare foarte bune", a precizat seful DADR. Cu alte cuvinte, chiar daca iarna ne mai rezerva surprize si daca asupra Constantei se vor mai abate geruri naprasnice, aceste culturi sunt pregatite sa reziste la inghet. sapera a precizat ca, fata de anii trecuti, producatorii au fost mult mai precauti. "si-au invatat lectia si au folosit soiuri rezistente la inghet. In aceste conditii, culturile vor iesi foarte bine din iarna. Nu vom avea culturi agricole compromise, iar suprafetele infiintate vor fi cu o productie medie a unui an normal. Sunt sigur ca in unele exploatatii agricole conduse de specialisti, care respecta tehnologiile, se vor obtine pe anumite sole productii chiar si de 6.000 kg/hectar", a precizat directorul DADR. In ceea ce priveste cultura de grau, Iancu sapera a declarat concis ca, in opinia sa, in acest an nu va exista o criza a graului. Reamintim ca judetul Constanta are cea mai mare suprafata agricola din intreaga tara. z
PERSPECTIVE
» GrAul, cea mai importanta cultura
Potrivit datelor centralizare de Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Constanta, in toamna anului trecut s-au infiintat in total 270.000 de hectare de culturi. Din numarul total, 177.000 de hec