Multe lectorate de limba română au fost închise în universităţi prestigioase. Sursa: Reuters
Interesul pentru limba română în Franţa este în regres. Dacă, în 2004, funcţionau încă 11 lectorate de limba română în universităţi sau instituţii de prestigiu din Paris, Bordeaux, Toulouse, Aix-Marseille, Nancy, Grenoble, Montpellier, Strasbourg, St. Etienne, astăzi au mai rămas doar 7.
România a tras acest semnal de alarmă la a 26-a ediţie a salonului „Expolangues“ desfăşurat între 6 şi 9 februarie la Paris unde, între alte 39 de ţări şi de culturi, ICR a atras publicul prin conferinţe, dezbateri, concerte, dar şi ghiduri sau manuale cuprinzând metode de învăţare a limbii române pentru francezi.
„Situaţia e critică. Dintre cele 11 lectorate de limba română au mai rămas 7, iar tendinţa este spre dispariţ ie dacă nu intervin forţe lucide şi responsabile care să reimpulsioneze această reţea care există de multă vreme“, apreciază poeta Magda Cârneci, director al ICR Paris.
Profesorii au salarii mici
Nevoia unei campanii de promovare a limbii române în mediul francez este cu atât mai pertinentă cu cât statul român finanţează constant 11 lectorate de franceză în cele mai prestigioase universităţi din România, dar partea franceză nu doreşte să îşi asume un angajament ferm de reciprocitate, motivat, în parte, de autonomia universitară, dar şi de lipsa de atractivitate a limbii române.
Limba română „nu constituie o disciplină opţională la concursul de titularizare a profesorilor de limbi străine în învăţământul secundar (agrégation), ci doar la cel pentru profesorii de limba franceză, sub formă de traducere în limba străină la alegere. În plus, salariile lectorilor de limba română, situate în jurul sumei de 1.300 de euro, nu au mai fost actualizate de foarte mult timp şi au devenit prea puţin atractive pe