Veneţienii reconstruiesc ambarcaţiunea Bucintoro, folosită timp de secole de dogii Republicii veneţiene şi distrusă de Napoleon în 1798. Simbol al puterii, al bogăţiei şi al prestigiului Veneţienii reconstruiesc ambarcaţiunea Bucintoro, folosită timp de secole de dogii Republicii veneţiene şi distrusă de Napoleon în 1798.
Simbol al puterii, al bogăţiei şi al prestigiului veneţian, luxosul vas care îi transporta pe dogii "Serenissimei", Bucintoro, va fi reconstituit. Cu speranţa de a "repara" greşeala istorică făcută de Napoleon, veneţienii au trimis o scrisoare la Palatul Elysee, în care îi cer lui Nicolas Sarkozy să contribuie material, în contul înaintaşului său, la refacerea ambarcaţiunii.
Bucintoro, somptuosul mijloc de transport construit dintr-un lemn de esenţă rară, poleit cu aur, împodobit în interior cu ţesături, tablouri şi statuete de valoare, a simbolizat, timp de secole, puterea şi frumuseţea Republicii veneţiene. Barca de mari dimensiuni era împinsă pe ape de 168 de vâsle, fiecare pusă în mişcare de patru vâslaşi. Oaspeţii de vază erau plimbaţi pe apele lagunei la bordul luxosului vas dotat cu un tron aurit pentru doge şi o sală de 90 de locuri, îmbrăcată în catifea roşie.
O durere de secole
Distrugerea corabiei Bucintoro le-a rămas veneţienilor ca un ghimpe în inimă. Ei nu s-au mulţumit nici cu resturile depuse cu grijă în muzeul cu acelaşi nume, nici cu modelele la scară sau cu tablourile semnate de pictorul Canalletto.
Astfel, la 210 ani de la "masacru", a fost realizat proiectul de reconstrucţie a preţioasei ambarcaţiuni, lucrările urmând să înceapă pe 15 martie. Costurile sunt fabuloase: între 15 şi 20 milioane de euro. Banii provin, în cea mai mare parte, din donaţii private, dar veneţienii speră ca Nicolas Sarkozy să răspundă într-un mod elegant şi generos cererii trimise la Elysee. Lucrările de r