De succesul acestei operaţiuni depinde, în foarte mare măsură, realizarea unor finisaje de calitate superioară.
Pentru obţinerea unor rezultate optime, suprafeţele pe care se vor realiza finisajele trebuie să fie netede şi plane. Orice lucrare de finisare a suprafeţelor supuse condiţiilor de interior sau exterior începe prin verificarea stării tencuielii, mai ales în ceea ce priveşte clădirile mai vechi. Această operaţiune se realizează prin ciocănire.
Reparaţii cu ciment
„Porţiunile care se desprind se înlă tură, refăcându-se apoi tencuiala. Trebuie remediate cu atenţie orice imperfecţ iuni (fisuri, împuşcături, exfolieri - n.r.). Reparaţiile pe porţiuni mici se realizează cu pastă de ciment cu întărire rapidă, iar pentru suprafeţe extinse se foloseşte mortar de acelaşi fel cu cel al tencuielii existente“, explică inginerul constructor Mihnea Cotorea.
Porţiunile umede trebuie lăsate să se usuce, iar granulaţiile de nisip mai mari, evidenţiate pe faţa tencuielii, trebuie îndepărtate. Altfel, ele se pot desprinde cu timpul, împreună cu finisajul exterior, prin atingere. Se repară, de asemenea, muchiile tocite şi crăpăturile. „În cazul suprafeţelor din beton, dungile ieşite în relief se îndepărtează, iar crăpăturile se tratează cu cimenturi speciale, cu întărire rapidă. Porii rămaşi după turnare se umplu cu mortar de ciment-var“, precizează Toader Nertea, meşter zidar.
Porţiunile umezite se curăţăcu soluţie pe bază de clor
Vechea vopsea se îndepărtează fie prin şlefuire cu şpaclul de oţel, fie cu ajutorul soluţiilor chimice, fie prin spălare cu apă şi săpun ori cu o soluţie de sodă calcinată 5%, fie prin clătire cu apă şi ştergerea cu o cârpă uscată. Pereţii se desprăfuiesc prin suflarea cu aer comprimat sau manual, prin perierea lor.
Eventualele porţiuni umezite sau cele infect