Curiozitatea este amplificată de anturaj şi de mass-media. Sursa: NorthFoto
„Am tot discutat despresex cu elevi deliceu, dar am observatcă şi cei de laşcoala generală suntdeosebit de curioşi şideschişi, dar mai ales nerăbdătorisă-şi înceapă viaţa sexuală“, povesteşte dr. Ruth Westheimer,sexolog, pentru publicaţia americană„Forbes“.
Există o vârstă optimă?
„Nu este scris nicăieri cândtrebuie să-ţi începi viaţa sexuală.Nici din punct de vedere medical,nici din cel psihologic, nu există ovârstă anume la care este bine saunu să faci sex. Părinţii oricum nusunt niciodată pregătiţi să le vorbeascăcelor mici despre acest subiect“,afirmă psihoterapeutulCristiana Leviţchi. Problema numai este neapărat la ce vârstă îşiîncep viaţa sexuală, ci, mai degrabă,cum şi de ce, scrie „Forbes“.
Din cauza mijloacelor de informareîn masă care promovează dince în ce mai mult sexul, dar şi dincauza anturajului şi familiei carenu discută cu cei mici, tinerii facsex doar ca să fie pe aceeaşi lungimede undă cu cei de seama lor.
„Vremurile s-au schimbat, nudiscutăm numai de sex normal, ciam rămâne surprinşi să auzim căadolescenţi de 13-14 ani apeleazăla tot felul de practici sexuale, cucare se laudă apoi în pauzele de laşcoală. Nu se poate spune că esteanormal, dacă cei implicaţi suntde acord, dar, din punct de vederemental şi afectiv, adolescenţii nusunt pregătiţi pentru sex nonconformist,iar părinţii bagă mâna înfoc pentru copii că nu şi-au începutviaţa sexuală“, spune psihoterapeutulCristiana Leviţchi.
Tinerii sunt presaţisă înceapă
În general, părinţii le spunfetelor să aştepte până la 18 ani, iarpe băieţi îi lasă în pace. Părinţiigreşesc când le interzic adolescenţilor să ajungă târziu acasă, săiasă în oraş sau să meargă lapetreceri între colegi, gândindu-secă aceste soluţii întârzie începereavieţii sexu