Un studiu al Forumului Pew arată că tot mai mulţi americani renunţă la religia familiei în care s-au născut. Sursa: AFP
Aproape jumătate dintre americani renunţă la religia lor tradiţională, optând fie pentru o altă credinţă, fie pentru a nu mai fi afiliaţi vreunei confesiuni. La această concluzie a ajuns un studiu publicat de Forumul Pew dedicat problemelor religioase şi vieţii publice, relevă Associated Press. Cercetarea, care a luat în calcul răspunsurile a 35.000 de persoane, demonstrează, potrivit directorului Forumului Pew, Luis Lugo, că „economia religiilor americane poate fi caracterizată ca una de piaţă - foarte dinamică, foarte competitivă“.
Protestantismul, în regres
Potrivit studiului, deşi în Statele Unite 78% dintre cetăţeni sunt creştini, ţara este pe cale să-şi piardă statutul de naţiune protestantă, având în vedere că proporţia adepţilor acestei confesiuni a ajuns la 51% şi continuă să scadă. Totodată, datele arată că peste un sfert dintre americanii adulţi au renunţat la religia pe care au avut-o în copilărie, îmbrăţişând o alta sau niciuna. Unul din patru adulţi, cu vârste între 18 şi 29 de ani, susţine că nu este afiliat vreunei confesiuni. Ateii sau agnosticii declaraţi reprezintă 4% din populaţia totală.
„În trecut, anumite religii aveau cu adevărat putere, iar familiile rămâneau sub umbrela aceluiaşi cult timp de generaţii. Acum, se înregistrează o scădere a încrederii în religia instituţionalizată, mai ales în formele tradiţionale de religie“, a explicat sociologul Roger Finke, de la Universitatea Penn. Autorii studiului, care nu s-a dorit a fi echivalentul unui recensământ, spun că una dintre cauzele acestui fenomen ar putea fi legată de viaţa extrem de activă a americanilor şi de faptul că aceştia sunt deschişi schimbărilor.
Catolicismul rezistă prin... import
Deşi