Prescrierea medicamentelor pe brand scoate bani doar de la pacienţi, nu şi de la casele de asigurări. Sursa: Cosmin Marinescu
Propunerea ministrului EugenNicolăescu ca reţetele să fieprescise numai pe baza denumiriicomerciale afectează doarbuzunarele românilor. Sistemul de asigurări nu plăteşte niciun ban în plus prinschimbarea prescrierii de pe denumireacomună internaţională (DCI) pe brand,care urmează să intre în vigoare de la1 aprilie. Românii nu vor mai putea mergela farmacie cu o reţetă compensată şisă aleagă dintre produse care conţin aceeaşi substanţă activă, ci vor fi obligaţi săcumpere brandul trecut de medic.
Farmaciile au comisioanela vedere, medicii nu
Acest sistem este descris de specialişti drept unul învechit, în contradicţiecu tendinţele de pe pieţele europene,care le dă posibilitatea firmelor demedicamente să-i influenţeze pedoctori. Pe de altă parte, legislaţia actualăromânească (contractul-cadru pe2006) le permite medicilor să eliberezeşi medicamente pe brand, dacă le însoţesc de o scrisoare de justificare.
Chiar dacă, până acum, medicii eraunevoiţi să pună pe reţetă numele substanţei active a unui medicament, ei leputeau face diverse sugestii pacienţilor.„Practica era să-i treacă pe un bileţelpacientului numele medicamentului pecare îl considerau cel mai potrivitîntr-o anumită afecţiune. Aceasta veneaînsă ca o recomandare. Nu era vorbadespre o obligaţie“, este de părerefarmacistul Constantin Ciulu.
Ministrul justifică schimbarea pecare vrea să o facă prin faptul că farmaciştii le recomandă adesea pacienţilorcele mai scumpe produse, chiar şiatunci când au variante mai ieftine.
Medicamente mai scumpe
Însă şi medicii pot fi influenţaţi decompaniile farmaceutice să prescriecele mai scumpe produse. „Farmaciilesunt societăţi comerciale, iar comisioanelepracticate sun