Compania americană, care a primit girul Comisiei Europene pentru preluarea Automobile Craiova, vrea să-şi instaleze cât mai repede cartierul general în Oltenia şi discuţiile purtate ieri cu autorităţile române s-au concentrat tocmai pe acest subiect.
„Am vorbit cu cei de la Ford cum să înceapă mai repede activitatea la Craiova. Mâine (azi - n.r.) sperăm să se aprobe legea de privatizare la Automobile Craiova, iar Ford se va instala cu tot cu management imediat, în aprilie“, ne-a spus Sebastian Vlădescu, preşedintele Comisiei de privatizare a fabricii craiovene. Schimb de bani Vlădescu a mai spus că ajutorul regional pe care guvernul se angajase să-l ofere cumpărătorului (în valoare de 120 de milioane euro, potrivit declaraţiilor premierului - n.r.) nu a fost încă aprobat.
„Dacă ajutorul va fi aprobat, Ford va plăti cash 27 de milioane de euro şi va primi de la guvern o sumă recalculată ca ajutor regional“, a adăugat Vlădescu. Banii plătiţi de Ford vor fi viraţi în câteva luni şi vor intra la bugetul de stat. Ford va deveni, cel mai probabil, ac- ţionar majoritar la Automobile Craiova, la sfârşitul acestei luni. „Preţul plătit de Ford rămâne cel de 57 milioane de euro, iar când se va încheia tranzacţia, la sfârşitul lunii, Ford va achiziţiona o companie (Automobile Craiova - n.r.) care va avea o datorie de 27 de milioane de euro“, ne-a spus Nadia Crişan, avocatul Ford în România.
De zece ori mai multe zboruri
Aeroportul din Craiova va avea de zece ori mai multă activitate începând cu această lună, deoarece americanii de la Ford au anunţat că vor transporta materiale cu ajutorul a patru-şase zboruri cargo pe zi, timp de şase luni.
De asemenea, săptămânal, vor exista două zboruri de pasageri, lunea şi vinerea. Lunea vor sosi specialiştii din Köln şi Anglia, iar vinerea aceştia vor pleca.
Ion P