După mai multe runde de discuţii între membrii Comisiei prezidenţiale şi reprezentanţii partidelor, Pactul pentru educaţie propus de preşedintele Traian Băsescu s-a semnat, în această după-amiază, la Senat, de reprezentanţii tuturor partidelor parlamentare. Sursa: Razvan Valcaneantu Şi asta pentru că termenul acordat liderilor partidelor parlamentare de către şeful statului pentru a trimite la Administraţia Prezidenţială eventualele observaţii legate de forma finală a Pactului pentru educaţie a expirat astăzi. Liderul PSD Mircea Geoană i-a adresat şefului statului, ieri, o scrisoare deschisă în care îi propune acestuia amânarea cu o săptămână a semnării Pactului naţional pentru educaţie, susţinând că cele două condiţii pentru semnarea documentului - substanţa şi neutralitatea acestuia - nu sunt întrunite.
"Considerăm că, în acest moment, cele două precondiţii esenţiale pentru semnarea acestui document, substanţa documentului şi neutralitatea sa, nu sunt reunite. Propunem ca semnarea Pactului Naţional pentru Educaţie şi Cercetare să aibă loc miercuri, 12 martie 2008, sub egida Academiei Române, principiu agreat la consultările organizate de dumneavoastră cu partidele politice", i-a scris Geoană lui Băsescu. Cu toate acestea liderul PSD a acceptat să semneze pactul, deşi ar fi preferat ca locul de semnare, Salonul Alb al Senatului, să fie mai puţin "politizat". Preşedintele Băsescu a discutat, în urmă cu o săptămână, la Cotroceni, cu reprezentanţii partidelor parlamentare pe marginea Pactului pentru educaţie. Singura formaţiune care nu a fost prezentă la Palatul Cotroceni cu acea ocazie a fost PRM.
Reprezentanţii UDMR, PSD, PNL şi PDL au anunţat, la finalul întâlnirii, că sunt dispuse să semneze Pactul, document despre care spuneau că ar putea suferi o serie de modificări în următoarele şapte zile, după care va fi deschis spre semnare tuturor partidelor. @