Furnizorii de gaze naturale fac presiuni pentru încă o majorare a preţurilor pentru utilizatorul casnic. Sursa: Rompres
De la o lună la alta, furnizorii de gaze naturale solicită organismului de reglementare în domeniu majorarea preţului. Nici nu a început bine luna în care consumatorii au simţit majorarea precedentă a preţului la utilităţi, că furnizorii au început negocierile pentru un nou val de scumpiri. Precedenta scumpire a fost un argument pentru producătorii de alimente să scumpească produsele şi cauza invocată pentru închiderea unor fabrici de îngrăşăminte, care foloseau gazul natural în cantităţi mari.
Cere şi ţi se va da
Deşi, la ultima majorare a preţului la gazele naturale, Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Energie (ANRE) spunea că acesta nu va mai creşte în trimestrul doi, ne putem aştepta la o nouă scumpire de la 1 aprilie. Reprezentanţii Distrigaz Sud au spus că tariful la gaze ar trebui să crească cu o marjă cuprinsă între 8% şi 12%. Ultima majorare a avut loc pe 1 februarie, când preţurile au crescut cu 8,5%, tot în urma solicitării venite din partea furnizorilor.
Atunci şi producătorii interni (Petrom şi Romgaz) au crescut preţul cu 1,5%. Gazele costă acum 989,55 lei/1.000 metri cubi la Distrigaz Sud şi 983,10 lei/1.000 metri cubi la E.ON Gaz. „Am aflat de solicitarea Distrigaz Sud, dar ANRE nu a luat, deocamdată, nicio decizie privind această majorare“, ne-a spus Gabriel Sârbu, director pentru preţuri şi tarife la gaze din ANRE. El a adăugat că şi E.ON a cerut o creştere cu peste 10% a preţului la gazele naturale furnizate populaţiei, începând cu trimestrul doi, dar că o poziţie definitivă va fi luată la sfârşitul lunii.
„Ei (Distrigaz Sud şi E.ON - n.r.) au dreptul să ceară ce le-ar trebui“, a afirmat Sârbu. Pe de altă parte, reprezentantul reglementatorului pe piaţa gaze