După cinci ani de la „Filantropica“, regizorul revine mâine în cinematografe cu „Restul e tăcere“, cel mai scump film românesc.
Mult aşteptata producţie a regizorului Nae Caranfil, „Restul e tăcere“, intră de mâine în cinematografele româneşti, urmând să primească, după aprecierile foarte favorabile ale criticilor, şi verdictul publicului.
Filmul este cea mai scumpă realizare cinematografică românească, costând aproximativ 8.400.000 de lei (peste 2.400.000 de euro), în totalitate din fonduri autohtone. Filmările s-au desfăşurat timp de zece săptămâni, în vara şi toamna anului 2006, dar Nae Caranfil visează la acest film de 20 de ani, de când, aflat cu o bursă la Bruxelles în 1988, a pus scenariul pe hârtie.
Maşina de iluziia cinematografului
Istoria realizării primului lungmetraj autohton, „Independenţa României“, care a avut premiera în 1912, ficţionalizată şi povestită într-un mod măiestrit de acest mare talent care este regizorul Nae Caranfil, i-a cucerit şi pe cei prezenţi la avanpremiera de marţi. Spectaculozitatea poveştii se îmbină fericit cu modul atractiv, care trimite la cinematograful popular hollywoodian, în care sunt redate faptele.
În plus, filmul devine, dincolo de aspectele de ordin istoric şi documentar, până la urmă mai puţin importante, un prilej de meditaţie asupra naturii artei cinematografice, la fel de „fragilă“ acum ca şi cu 100 de ani în urmă, şi a dificultăţilor procesului de creaţie, de punere pe pânză a unei idei în care crede un autor. Ca şi în cazul „filmelor despre film“ ale altor mari cineaşti, „Restul e tăcere“ este declaraţia de dragoste a lui Caranfil pentru cinematograf, felul lui de a spune că iubeşte această „maşină de iluzii“ cu care, până la urmă, i se confundă opera şi viaţa.
Conjunctură favorabilă
Cinematograful care l-a marcat pe Nae