Celebrele bancuri cu şi despre Radio Erevan nu au apărut din neant. Ele au avut „la înaintare“ „Scânteia Tineretului“ nr. 13, de duminică, 17 aprilie.
„Se poate semăna primăvara grâu de toamnă? La această întrebare au răspuns savanţii sovietici: Da! Se poate, prin iarovizare. Grâul de toamnă tratat după metoda marelui savant sovietic Lîsenko devine grâu bun de semănat primăvara. Acest tratament care constă în ţinerea boabelor de grâu într-un hambar cu o anumită temperatură şi umezeală se numeşte iarovizare. (...) Iarovizarea se foloseşte astăzi pe tot întinsul Uniunii Sovietice, în colhozuri şi sovhozuri.“
La Bucureşti nu a fost nimeni curios să-l întrebe pe „marele savant sovietic Lîsenko“ de ce nu mai era posibil ca grâul de toamnă să fie semănat toamna. Nu s-a găsit niciun curajos şi mai bine că a fost aşa, că cine ştie ce s-ar fi întâmplat. Dimpotrivă, metoda „iarovizării“ a fost primită de specialiştii români cu deosebit respect.
„La noi, în Gospodăriile Agricole de Stat s-au făcut în primăvara aceasta primele încercări de iarovizare a grâului de toamnă. (...) La Gospodăria «Spanţov» s-au semănat până în prezent 20 de hectare, iar la Gospodăria «Alexandru Sahia» - Mânăstirea Ilfov s-au semănat 21 hectare de grâu iarovizat. Iată cum în sectorul socialist al agriculturii noastre încep să fie puse în practică cele mai perfecte metode ale agriculturii sovietice, agricultura cea mai înaintată din lume.“
Asta era! Fiind metoda „cea mai perfectă“ a agriculturii sovietice, întrebările nu-şi mai aveau rostul. Perfecţiunea este perfecţiune, iar metoda „cea mai perfectă“ este mai perfectă decât orice altă metodă care e doar perfectă şi atât.
Freza lui Ilie de la „Raboteza“
„Scânteia Tineretului“ de marţi, 5 aprilie, publică din nou o ştire „bombă“. „Tovarăşul Vasu Nicolae, cu ajutorul