În urmă cu 71 de ani, la sfârşitul lunii februarie, Maria Tănase, pe atunci în vârstă de 24 de ani, debuta la Radio. Pentru istoria muzicii româneşti şi pentru cea a Societăţii Române de Radiodifuziune, debutul Mariei Tănase este un moment memorabil. Chiar dacă mai multe biografii ale artistei susţin că prima ei înregistrare radio a avut loc în anul 1938 şi nu în 1937, Societatea Română de Radiodifuziune notează în arhiva ei: „20 februarie 1937 - se lansează, la radio, Maria Tănase, neîntrecuta reprezentantă a cântecului popular românesc“. Această înregistrare istorică a avut loc între două evenimente importante pentru cariera internaţională a inegalabilei cântăreţe: cele doua expoziţii mondiale, de la Paris şi de la New York.
Edith Piaf a României
Maria Tănase, născută în mahalaua Caramdiarilor din Bucureşti dintr-un tată doljean şi o mamă sibiană, a fost mult mai mult decât „reprezentanta cântecului popular romanesc“. Ea a reprezentat „întreaga românime“, după cum spunea celebrul sculptor şi marele admirator al cântăreţei, Constantin Brancuşi. Descrierea lui Brancuşi nu este o exagerare, însăşi cântăreaţa povestea în anul 1939 că are un repertoriu de 400 de cântece, pe care le culesese personal din mai toate zonele ţării.
„Unii din Moldova, declaraseră că aş fi din partea locului, dupa ce m-au auzit cântând ca pe la ei. Alţii s-au chiar jurat că au copilărit cu mine în Hârlău. La fel am păţit-o şi în Ardeal sau prin Banat“, spusese Maria Tănase. Solista, deseori comparată cu celebrele Edith Piaf sau Amalia Rodriguez (legenda muzicii portugheze, fado), a fost într-adevar o pasionată folcloristă.
„Am ascultat lăutari bătrâni din mahalale, în sate izolate rapsozi populari inegalabili, am poposit prin târguri, pe la şezători şi de peste tot am cules câte ceva“, povestea Maria Tănase, cu ocazia Expoziţiei Mondia