Postul Paştelui începe astăzi şi ţine până pe 27 aprilie, când ortodocşii vor sărbători Învierea Domnului.
Alimentaţia din această perioadă nu trebuie să conţină carne, lapte, brânză şi ouă. Biserica a stabilit că, în prima zi de luni şi marţi a Postului Mare şi în Săptămâna Patimilor, creştinii vor trebui să postească până seara, când vor putea mânca doar pâine şi apă. De asemenea, în fiecare miercuri se ţine post negru până la sfârşitul zilei. În această perioadă sunt dezlegări la peşte de Buna Vestire şi de Florii.
Decalajul dintre celebrarea Paştelui Ortodox şi a celui Catolic este în acest an de 35 de zile. Catolicii vor sărbători Învierea peste două săptămâni, pe 23 martie. Eduard Adamescu, nutriţionist, recomandă persoanelor care ţin post o atenţie sporită la consumul de proteine. Medicul sfătuieşte copiii, femeile gravide şi persoanele care au diabet zaharat sau probleme renale să nu ţină o astfel de dietă pentru că le poate scădea imunitatea. Nutriţionistul a făcut şi reţeta pentru o zi de post.
Astfel, la micul dejun se pot consuma două-trei felii de pâine cu brânză tofu şi roşii, plus un pahar de suc de portocale. La prânz se poate mânca o supă de legume, un ghiveci de legume sau iahnie de fasole, iar la desert, fructe. Seara se poate servi ciualama sau pilaf de ciuperci ori paste făinoase făcute după o reţetă de post. De asemenea, medicul recomandă consumul moderat de preparate din soia.