Gletuirea este o lucrare de fine]e. Ea trebuie s` asigure o baz` plan` pentru finisaje perfecte.
Deşi deloc complicată, operaţ iunea cere un plus de precizie şi o mână sigură, de aceea, dacă eşti începător, este preferabil să exersezi mai întâi pe o altă suprafaţă. Dacă suprafaţa de zugrăvit are defecte multe, este recomandat să refaci stratul de glet.
Lucrarea debutează cu desprăfuirea pereţilor şi curăţarea lor de orice urmă de grăsime sau vopsea veche, spălare sau răzuire. Suportul trebuie să fie uscat, neîngheţat, permeabil, neted, iar temperatura de lucru trebuie să fie de 5-30 de grade C.
„Se recomandă apoi să se dea un strat de amorsă, necesar mai ales în cazul pereţilor din beton, care sunt foarte absorbanţi. În felul acesta se reduce capacitatea de absorbţie a substratului“, precizează Dumitru Nicoară, inginer constructor.
Amorsa se dă cu bidineaua, nu cu trafaletul
Specialiştii spun că este obligatoriu ca amorsa să fie dată cu bidineaua, şi nu cu trafaletul, pentru a pătrunde mai bine în porii substratului. „Este important ca aproximativ patru ore după aplicarea amorsei, până când aceasta se usucă, să se aerisească încă- perea“, mai spune Dumitru Nicoară.
Se poate aplica apoi gletul. Se începe cu o primă mână de glet de încă rcătură, ce permite realizarea de straturi de până la 10 mm.
Acest glet oferă o rezistenţă mare, în timp scurt şi un grad mare de adezivitate. „Se încarcă fierul pentru glet cu o cantitate de material şi se aplică pe perete, cu mişcări de jos în sus. Lama fierului trebuie ţinută într-un unghi pornind de la 45 de grade, ce scade progresiv, pe măsură ce se depune materialul pe perete, astfel încât să rezulte un strat subţire şi uniform“, explică meşterul Ilie Mihai. Cu puţin timp înainte ca materialul să facă priză, acesta este netezit cu fierul de