Dacă primeşti o palmă de la persoana iubită, nu este deloc bine să întorci şi celălalt obraz. Sursa: NorthFoto
Cazurile de violenţă domestică sunt extrem de numeroase, în jur de 9.000 pe an numai în România, şi nu există indicii că situaţ ia s-ar putea îmbunătăţi. Conform statisticilor Agenţiei Na- ţionale pentru Protecţia Familiei, numai în primele trei trimestre din 2007, au fost 6.717 victime, din care 4.463 sunt de sex feminin.
Motivul agresivităţii
„Relaţia de dragoste trebuie să fie o cooperare. Din păcate, de multe ori, relaţia se transformă într- o competiţie între cei doi parteneri, într-o luptă pentru putere şi, dacă nu fiecare, cel puţin unul dintre ei vrea să controleze relaţia. Agresorii lovesc pentru a se simţi puternici, dar în umbra acestei violenţe se află sentimentul de inferioritate“, afirmă psihologul Anda Păcurar. Specialiştii BBC enumeră printre alte motive şi gelozia, posesivitatea, chiar invidia, interesul pierdut faţă de relaţie sau problemele pe care unul dintre parteneri le are la serviciu ori cu ceilalţi membri ai familiei.
Cum recunoşti violentul?
Chiar dacă există şi bărbaţi molestaţi, în cele mai multe cazuri bărbaţii sunt agresorii. Dacă ştii că soţul tău a fost implicat în alte relaţ ii care s-au sfârşit prin violenţă, şi cu tine se va purta la fel. Chiar dacă te gândeşti că tu vei fi altfel, că vei şti să ai grijă de el şi sigur cea de dinainte a greşit cumva, mai devreme sau mai târziu ţi se va întâmpla şi ţie.
Primele semne ale unui comportament violent sunt ţipetele şi injuriile care îţi sunt adresate. Treptat, se ajunge şi la lovituri, abuzuri sexuale şi izolarea victimei, susţin specialiştii citaţi de BBC.
Chiar dacă o criză mică de gelozie ţi se va părea amuzantă şi vei trece uşor peste ea, dacă nu stabiliţ i limitele admise de fiecare, sit