Localnicii din Berbeşti îl acuză de profanare pe preotul paroh. Sursa: Nicoleta Ene
Satul Valea Mare, arondat oraşului Berbeşti şi aşezat pe zăcăminte importante de cărbune, va fi şters de pe harta judeţului Vâlcea. În baza Legii nr. 33/1994, se extinde exploatarea cărbunelui în cariera Panga.
74 de familii urmează să fie strămutate. Şcoala din sat a fost demolată, mor- ţii din cimitir sunt scoşi şi duşi în altă parte. Localnicii din Valea Mare, cei care trebuie să-şi mute morţii din cimitir, sunt revoltaţi de modul cum firma angajată de Exploatarea Minieră a Cărbunelui (EMC) Berbeşti, SC Miticom SA din Baia-Mare, face deshumările.
„Scot din loc în loc cum au interes şi ordin de la preot. Ca să poată intra, rup crucile şi le reazemă de gard, după aia nu mai ştiu unde au mormânt şi unde nu. Desfac coşciugele, iau oasele şi resturile le aruncă în groapă şi o astupă. Eu aşa ceva nu am văzut“, povesteşte Mihai Dobre, îngrijitor în cimitirul din Valea Mare.
„Tata nu era nicăieri“
Preotul Parohiei oraşului Berbeşti, Gheorghe Mateescu, este acuzat de localnici de profanare de morminte. Osemintele lui Paul Bârdac, decedat în anul 1987, au fost deshumate din cimitirul satului Valea Mare şi reîngropate cu slujbă după datina creştină în Cimitirul Dămţeni, pe 9 februarie a.c.
O lună mai târziu, preotul Mateescu, cu de la sine putere şi în absenţa familiei, a decis să mute rămăşiţele pământeşti ale lui Paul Bârdac într-un alt loc din cimitir, la câteva zeci de metri distanţă. „Când am venit să-i aprind o lumânare lui tata am găsit mormântul gol. Crucea veche era aruncată cât colo, în jurul mormântului erau numai sticle de băutură goale, iar tata nu era nicăieri. Când l-am întrebat pe preot de ce a mutat sicriul fără să spună rudelor, mi-a răspuns că aşa a vrut el“, povesteşte revoltat Aurel Bârdac, fiul d