Aflat într-o vizită în Suedia, şeful statului a anunţat că a semnat decretul de promulgare a legii prin care se introduce un nou sistem de alegere atât a deputaţilor şi senatorilor, cât şi a preşedinţilor de Consilii Judeţene. Anunţul preşedintelui Băsescu a venit la doar trei ore şi jumătate după ce Curtea Constituţională a respins sesizarea senatorilor PRM şi PC faţă de Legea votului uninominal, apreciind că aceasta este constituţională. Proiectul de lege a trecut de votul Camerei Deputaţilor săptămâna trecută, iar mâine dimineaţa documentul va fi publicat în Monitorul Oficial. Sursa: Octavian Cocolos
Potrivit sesizării de la Curtea COnstituţională, PRM susţine că depunerea a cinci salarii minime brute pe ţară pentru fiecare candidat în contul AEP violează articolul 4, alineatul 2 din Constituţie, întrucât condiţionează exercitarea dreptului de a fi ales, pe criterii de avere.
Sesizarea aminteşte şi pragul electoral alternativ care nu mai este procentual, ci se raportează la obţinerea a şase colegii uninominale pentru Camera Deputaţilor şi trei pentru Senat. "Acest articol încalcă norma constituţională care consacră caracterul egal al votului, creându-se din nou o discriminare", se spune în documentul înaintat la CCR.
Potrivit sesizării, articolul introduce un element de incertitudine şi operează cu o noţiune străină sistemului preconizat, şi anume "situarea pe primul loc". Documentul precizează că atribuirea mandatului în condiţiile în care un candidat a obţinut majoritatea într-o circumspcripţie electorală este condiţionată de îndeplinirea de către competitorul care l-a propus a pragului electoral alternativ încalcă voinţa directă exprimată a electoratului.
"În urma deliberării, Curtea Constituţională, în unanimitate, a constatat că sesizarea de neconstituţionalitate este neîntemeiată. Argumentaţia reţinută în motivarea