Ele sunt perfecte pentru grădini, balcoane sau terase, dar se pot dezvolta foarte bine şi în ghivece. Sursa: Cezar Comănescu
Într-un spaţiu mic, unde nu există loc suficient pentru arbori sau arbuşti de talie mai mare, plantele căţărătoare reprezintă un element de verticalitate indispensabil. Aceste plante creează ecrane de protecţie contra vântului, prafului şi soarelui, şi înlocuiesc aerul poluat cu oxigenul atât de necesar.
Într-o grădină mai mare, ele se pot regăsi pe diverse structuri metalice, pereţi sau alte plante. Plantele căţărătoare sunt folosite pentru a îmbrăca pereţi, iar pe lângă aspectul decorativ, acţionează iarna ca un strat izolator, iar vara menţin răcoarea în casă în zilele fierbinţi.
Este foarte important să cunoşti modul de creştere şi dimensiunile finale ale plantei pentru a le alege locul în grădină şi suportul pe care se va dezvolta. Multe plante vor deveni, în câţiva ani, „locuitori“ permanenţi ai grădinii, ocupând un loc bine stabilit, ce trebuie ales cu mare grijă.
De ce le poţi agăţa
Plantele agăţătoare autentice nu au nevoie decât de un pic de ajutor în primul an, câteva nuiele fiind suficiente pentru a dirija planta pe un perete sau pe un gard. Ele sunt foarte flexibile şi cresc uşor pe un suport. Există mai multe tipuri de plante căţărătoare, în funcţie de tipul de prindere. Viţa de Canada (Parthenocissus sp.) se prinde cu ajutorul unor mici ventuze, pe când caprifoiul (Lonicera sp.) se rulează în jurul suportului disponibil.
Plantele anuale căţărătoare (zorelele, quamoclitul) urcă rapid, îmbrăcând suportul. Plante ca glicina şi tecoma se numesc şi „autoportante“. Ele au baza lemnoasă şi pot să se dezvolte folosindu- se pe ele ca suport.
Unele persoane cheltuiesc bani pentru instalarea unor grilaje, pentru ca apoi să planteze iederă sau viţă de