Evoluţia monedei naţionale şi a inflaţiei împreună cu creşterea economică peste media Uniunii Europene descriu o economie cu un potenţial neexploatat, spun analiştii.
Potenţial nerealizat. Analistuleconomic BogdanBaltazar considerăcă, anul trecut, economianoastră a avut un „marepotenţial de dezvoltare pe careînsă nu l-a realizat integral dincauza crizei alimentare şi dincauza acţiunilor guvernamentalecare administrează prost bugetul“.Totuşi, autorităţile au reuşitsă finanţeze deficitul de cont curentfără probleme şi nu la costurifoarte mari, adaugă analistul.
Creştere economică sănătoasă.O creştere economică de 6%într-un an agricol atât de prosteste o evoluţie bună, considerăeconomistul Ionuţ Popescu. Deşideficitul extern a continuat să seadâncească, observăm că exporturileau început să crească maimult decât importurile, spuneacesta. „Am avut o inflaţie maimare decât prognoza oficială, dincauza secetei, a crizei de pepieţele internaţionale şi a scumpiriipetrolului. Per total, economiaa dat semne bune. Este ocreştere sănătoasă“, conchideIonuţ Popescu.
An al extremelor.2007 a fostun an al extremelor, considerăFlorian Libocor, economist-şef alBRD. Unul dintre argumentelesale este că leul a atins un maximistoric de 3,09 lei faţă de euro lasfârşitul primului semestru,pentru ca în cel de-al doileasemestru să suporte o corecţie decirca 20%.
Alt argument este că procesulde dezinflaţie a fost accelerat deaprecierea leului şi a fost folositca principal argument pentrurelaxarea exuberantă a dobânziide politică monetară (1,75 puncteprocentuale). Revenirea agresivăa inflaţiei din cea de-a douajumătate a anului a forţatrevenirea dobânzii la niveluri maiînalte începând cu ultimultrimestru.
Creşterea economică nu e robustă.În pofida crizei financiareinternaţionale, economia noastrăa fost mai dinamică decât cea dinalte ţăr