nalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis, la începutul acestei săptămâni, că magistraţii şi grefierii au dreptul să primească de la stat, retroactiv pe ultimii trei ani, un spor „de risc şi suprasolicitare neuropsihică“ egal cu 50% din salariul brut lunar.
Specialiştii susţin că acest lucru ar putea arunca în aer bugetul Ministerului Justiţiei pentru că ar obliga instituţia să plătească în jur de 100.000 de lei fiecărui magistrat sau grefier care va cere acordarea sporului.
Recurs în interesul legii
Sporul de risc nu li se mai plăteşte magistraţ ilor de peste şapte ani, întrucât a fost abrogat de guvern încă din 2000. În ultimii ani însă, mai mulţi magistraţi s-au adresat instanţelor de judecată cerând să primească în continuare acest spor. Unele instanţe au respins cererile, în timp ce altele au admis acţiunile colegilor lor, pe motiv că abrogarea legii care acorda aceşti bani ar reprezenta o încălcare a Constituţiei şi a dreptului la proprietate.
Procurorul general Codruţa Kovesi a cerut instanţei supreme, printr-un recurs în interesul legii, să decidă care dintre aceste interpretă ri este corectă. Potrivit unor surse judiciare, judecătorii instanţei supreme, reuniţi în Secţiile Unite, au decis că sporul există încă şi trebuie acordat. „Probabil că vor fi mulţi care vor cere acest spor după ce vor afla decizia instanţei. Deja există o decizie care îi acordă unui judecător un miliard de lei vechi“, au explicat sursele judiciare citate.
Curtea Supremă a refuzat, ieri, să confirme aceste informaţii, pe motiv că nu sunt încă publice, întrucât decizia respectivă nu a fost semnată de toţi cei aproape 90 de judecători care au participat la deliberări.